channa

“Verjaardagen die niet doorgingen: hartverscheurend voor cliënten”

PR & Communicatie op 10 juni 2020

Werken tijdens de coronacrisis is bij Trajectum een flinke uitdaging. De zorg voor cliënten gaat door, maar bijna niets is hetzelfde. In de blogserie ‘Alle hens aan dek’ vertellen medewerkers hoe zij deze periode ervaren. Deze keer: Channa de Winter, arts verstandelijk gehandicapten (AVG) en 1e geneeskundige/voorzitter van het college WZD-functionarissen.

“Verjaardagen die niet doorgingen: hartverscheurend voor cliënten”

"Aan het begin van de crisis hoorde een cliënte over corona op het nieuws. “Dan zal mijn verjaardag wel niet door gaan,” zei ze. Haar verjaardag was de week erna. “Maar dat is belangrijk voor ieders gezondheid,” zei ze ook. Ik vond dat zo knap, maar ook hartverscheurend. Een verjaardag vieren met je familie kan voor onze cliënten het hoogtepunt van het jaar zijn. Dat dat niet doorgaat is een grote teleurstelling, en een cliënt kan zich dan erg eenzaam voelen. Toch zie je ook dat ze zich goed herpakken.”

“Je ziet dat cliënten zich goed herpakken”

Thuiswerken

“Ook in mijn leven veranderde er veel. Ze zeggen weleens ‘it takes a village to raise a child’. Als moeder van 3 kinderen op de basisschool heb ik de afgelopen weken gemerkt hoe waar dat is. Plotseling was ik bijna het enige kanaal waardoor mijn kinderen aan informatie kwamen. Ik was schooljuf, muziekjuf, sportlerares, buren en creatief docent tegelijk. We verzonnen de Corona Universiteit, waarbij mijn kinderen een uur per dag college kregen via Facetime van hun opa over een door hen bedachte vraag. Ik kon in die tijd mooi vergaderen met het centraal crisisteam van Trajectum. Eindeloos beeldbellen; ik zag mijn ogen op beeld steeds kleiner worden. Gelukkig wordt de situatie nu langzaam wat normaler, nu sport en school weer opstarten.”

Oog voor cliënten

“De situatie met mijn kinderen gold natuurlijk ook voor onze cliënten. Hun 'village' is ook zoveel kleiner geworden. Bezoek van familie of vrienden viel weg. Beeldbellen is leuk, maar toch niet hetzelfde. Dagbesteding zag er opeens heel anders uit. Geen wandelingen meer door het dorp. Juist die stabiliteit, en dat we dichtbij ze zijn, hebben onze cliënten hard nodig. Wat ik wel heel mooi vind om te zien is hoeveel oog de begeleiding hiervoor heeft. Ik zie dat de medewerkers hun uiterste best doen om de beste zorg te leveren die mogelijk is.”

“Medewerkers doen hun uiterste best om goede zorg te leveren”

Verantwoordelijkheid

“De kennis over de situatie is nog in ontwikkeling, waardoor we steeds moeten bijsturen. De cliënten zijn natuurlijk het belangrijkst. We hebben de verantwoordelijkheid om ze gezond en veilig te houden. Aan de andere kant moeten we ze niet te veel vrijheid afnemen en moeten ze contact met dierbaren kunnen houden. Ik kijk daarom uit naar de komende periode. Ik ben erg blij met de versoepelingen, ik denk dat die voor de cliënten heel belangrijk zijn.”

Over Channa de Winter
Als eerste geneeskundige en voorzitter van het WZD-college is Channa verantwoordelijk voor de onvrijwillige zorg die binnen Trajectum wordt uitgevoerd. Ze zorgt er, samen met de andere WZD-functionarissen, voor dat cliënten niet in hun vrijheid worden beperkt zonder dat dat nodig is, en dat ze zich houden aan de Wet Zorg en Dwang. Als arts voor verstandelijk gehandicapten werkt ze op de Streekerhof, de afdeling voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.
Printer Friendly, PDF & Email