jeroen van Oijen

“Als het in de reguliere zorg niet meer lukt, dan zeggen wij: kom maar op”

09 juni 2020 , PR & Communicatie

“Als het in de reguliere zorg niet meer lukt, dan zeggen wij: kom maar op”

Oefenen met het dagelijks leven, om weer een plekje te krijgen in de samenleving. Ook of juist als het bij andere zorginstellingen niet is gelukt. Dat is het doel van de ambulante zorg van Trajectum. Trajectum helpt mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en risicovol en onbegrepen gedrag zichzelf te redden. Jeroen van Oijen, directeur Ambulante zorg: “We geven ze zelfvertrouwen, het gevoel dat ze echt meetellen.”

 

Want zichzelf redden is niet makkelijk voor volwassenen met deze problemen. Speciaal voor hen is er de ambulante zorg. Als de zorg vanuit de GGZ, de forensische psychiatrie of de verstandelijke gehandicaptenzorg niet bij ze past, kunnen cliënten bij Trajectum terecht. Ze krijgen onderzoek en behandeling op een van de locaties of krijgen de zorg zoveel mogelijk thuis, in hun eigen omgeving. Daar werken ze aan de problemen die ze hebben. En die in de weg staan van een ‘normaal’ leven. Denk aan problemen als agressie, verslaving, seksueel grensoverschrijdend gedrag en depressie. Jeroen: “Voor deze mensen is het lastig om mee te doen in de samenleving. Maar als iedere zorgorganisatie zegt: het lukt ons niet meer, dan willen wij het toch proberen. Want wij denken dat het wél kan.”

“Er zijn altijd wetten en regels, maar samen
zoeken we naar de best mogelijke zorg”

Zorg die echt past

Trajectum kijkt bij deze manier van behandelen verder dan de standaard richtlijnen. “Andere zorgorganisaties gebruiken veel protocollen: regels die gelden voor hoe de zorg gegeven moet worden. Dat doen wij ook, maar we bieden óók zorg op maat. Als een standaardregel niet bij een cliënt past, dan passen we ‘m aan. Je kijkt naar wat past bij de cliënt, in plaats van dat je een protocol afwerkt. We doen daarbij geen afbreuk aan het evidence based werken, je zou het meer practice based evidence kunnen noemen. Er zijn natuurlijk altijd wetten en regels waaraan we ons moeten houden, en niet alles is financieel mogelijk. Maar samen zoeken we naar de beste zorg die mogelijk is.”

“We willen cliënten niet uit de samenleving halen,
maar ze er juist met twee benen in zetten”

Op eigen benen

Het liefst ziet Jeroen dat steeds meer cliënten ambulante zorg krijgen. “Natuurlijk zijn er cliënten die de veiligheid van 24-uursbehandeling nodig hebben. Die dus bij ons op een locatie wonen. Maar ons doel is dat we zoveel mogelijk mensen in hun eigen omgeving helpen. Dat we alleen bij hoge uitzondering cliënten opnemen. 24-uurszorg zal altijd nodig zijn, zeker met deze doelgroep. Maar de samenwerking met ambulante zorg kan beter: opnames kunnen minder lang duren, de zorg kan flexibeler. Hoe beter we cliënten in hun eigen omgeving kunnen helpen, hoe beter ze op eigen benen leren te staan. We willen ze niet uit de samenleving halen, maar ze er juist met twee benen in zetten."

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ambulante zorg bij Trajectum? Lees hier over de verschillende behandelvormen van ambulante zorg, zoals dagbehandeling, poliklinische behandeling en forensisch FACT.

Ambulante zorg in coronatijd

Pas sinds februari 2020 werkt Jeroen van Oijen bij Trajectum. Al na twee weken begon de coronatijd: een grote uitdaging voor de ambulante zorg. “Bij onze cliënten zie je aan de buitenkant niets van hun problemen. Maar het is erg ingewikkeld voor ze om bijvoorbeeld een planning te maken en met het openbaar vervoer te reizen. Ze hebben behoefte aan een structuur. Dat lag opeens overhoop. Steun van vrienden en familie was ook lastig, want bezoek mocht niet meer. Het was aan ons om deze cliënten gelukkig en gezond te houden. Voor iedereen was deze periode lastig, maar voor hen was het extra moeilijk.”
Printer Friendly, PDF & Email