Deze brievenbus vormde de aanleiding tot een bijzondere samenwerking tussen Trajectum en Stichting Monument Doldersum.

Gemeente Westerveld en Trajectum werken samen aan restauratie oorlogsmonument

07 mei 2024 , PR & Communicatie

In het hart van het Wapserveld in Drenthe, tussen Doldersum en Wateren, staat al sinds 1948 een oorlogsmonument. Dit monument is een eerbetoon aan 21 jonge mannen die in september 1944 hun toevlucht zochten in het bos en daar het leven lieten. Het draagt bij aan een belangrijke historische betekenis. Jaarlijks op vier mei om 12.00 uur wordt hier hun herinnering geëerd, maar het monument verdient het hele jaar door een bezoek.

Brievenbusje

Langs het pad naar het monument staan foto's van deze jonge mannen. Het monument zelf, een drieluik met aan de achterkant 6 kruizen ter nagedachtenis aan de slachtoffers, nodigt uit tot reflectie. Naast het monument staat een kistje met briefjes waar bezoekers hun reacties kunnen achterlaten, en een brievenbusje waarin deze briefjes gedeponeerd kunnen worden.

Samenwerking

Deze brievenbus vormde de aanleiding tot een bijzondere samenwerking tussen Trajectum en Stichting Monument Doldersum. Toen de oude brievenbus het begaf en vervangen moest worden, ontstond het idee om hier gezamenlijk iets mee te doen. Tegelijkertijd wilde de gemeente Westerveld ook haar steun betuigen aan de stichting.

In september 2023 kwamen vertegenwoordigers van het bestuur en de vrijwilligers van de stichting, Patrick Brouwer van de gemeente Westerveld, en Gerard Lutke en Tanja Kijl van Trajectum bij elkaar. Tijdens deze vruchtbare bijeenkomst werden mooie afspraken gemaakt. De gemeente stelde opslagruimte beschikbaar en bood hulp bij terreinonderhoud, terwijl Trajectum nieuwe paaltjes leverde voor de foto's en het oude brievenbusje restaureerde.

Afbeelding

Onschatbare waarde

Op vrijdag 19 april werd het gerestaureerde brievenbusje symbolisch geplaatst, wat gezien wordt als het startpunt van deze waardevolle samenwerking. Naast de jarenlange inzet van de vrijwilligers, zijn deze nieuwe initiatieven van onschatbare waarde voor het behoud van het monument.

Doneren

De herinnering aan de dramatische gebeurtenis van 8 september 1944 mag niet vervagen. Daarom zijn giften van harte welkom. U kunt vrijblijvend een eenmalige gift overmaken op bankrekeningnummer NL98 RABO 0367 089 165 ten name van Stichting Monument Doldersum.

N.B. De bank geeft geen adresgegevens door, dus vermeld alstublieft uw naam en adres bij de mededelingen, zodat wij u kunnen bedanken voor uw steun.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ons op via info@trajectum.info
 

Printer Friendly, PDF & Email