Jori Slinkman over vitaliteit

16 juli 2025, Sylvia van den Top

Jori Slinkman over vitaliteit:

‘Aandacht voor leefstijl vraagt nieuwe routines’

Terwijl Jori in een telefonisch interview vertelt over de aandacht voor vitaliteit binnen Trajectum, maakt hij intussen buiten een wandeling. “Zo pak ik meteen mijn beweegmoment en een frisse neus”, geeft hij aan. Met deze actie toont de coördinator Vitaliteit een mooi voorbeeld van hoe je met kleine aanpassingen in de dagelijkse routine al gezonder kunt leven. “Op onze locaties hebben we nog een hele weg te gaan, maar de eerste stappen zijn gezet.”

Als persoonlijk begeleider viel het Jori al op dat veel cliënten een inactieve leefstijl hebben en dat hun eetgewoonten ook niet optimaal zijn. “Terwijl gezonde voeding en voldoende beweging echt helpen om beter in je vel zitten”, stelt de leefstijlspecialist. Na een master sport- en beweeginnovatie besloot hij er binnen Trajectum werk van te maken. “Ik schreef een visie en projectplan en ben in 2024 aangesteld als coördinator Vitaliteit. Sindsdien trek ik regelmatig de organisatie in om samen met collega’s op de groepen een leefstijlverandering in gang te zetten. Dat doen we vanuit de pijlers voeding, bewegen, mentale gezondheid en middelengebruik.”

Gezond leefklimaat

“Aandacht voor vitaliteit pakt niet alleen positief uit voor cliënten, het draagt ook bij aan de duurzame inzetbaarheid van zorgcollega’s”, geeft Jori aan. “Zij hebben een voorbeeldfunctie en creëren de basis voor een gezond leefklimaat. Hoe ziet een dag eruit, van het moment van opstaan tot het naar bed gaan? Waar is ruimte voor beweging of het samen koken van een smakelijke en voedzame maaltijd? Kleine dingen maken al verschil: volkorenbrood op tafel, minder suiker in de koffie, een potje voetballen met elkaar of een wandeling maken. Op Groot Hungerink hebben we een watertap neergezet, waar cliënten en medewerkers een bidon kunnen vullen. Als gezonder en duurzamer alternatief voor blikjes frisdrank.”

Elkaar prikkelen

Jori wil geen betutteling en niets verplichten. “De uitdaging is om elkaar te prikkelen met alternatieven. De hele samenleving stoeit met de nadelen van verschijnselen als gemaksvoedsel en beeldschermen. Tegelijk bieden sociale media ook leuke manieren om in beweging te komen of gezonder te eten. Ook binnen Trajectum ontstaan mooie initiatieven. Door die breed te delen, leren we van elkaar en kunnen we gewoontes veranderen. Goed voorbeeld is afdeling De Iep op Boschoord: daar laten ze zich inspireren door de Positieve Gezondheid-benadering van Machteld Huber. Al bij de intake richten zij zich samen met de cliënt op kleine stapjes die bijdragen gezondere routines in het dagelijkse leven.”

Afbeelding
Printer Friendly, PDF & Email