Prokkel

Prokkel inspireert en verbindt: bezoek Groninger Museum

06 juni 2019 , PR & Communicatie

Maandagochtend 3 juni was het zover. Zes cliënten van Trajectum kwamen op bezoek bij het Groninger Museum in kader van de Prokkelweek. Een week waarin inspirerende en verrassende ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking centraal staan. Naast het feit dat de cliënten een passie voor schilderen delen, zijn zij allen ook doof.

De ochtend begon met een kennismaking tussen de deelnemers, de begeleiding en Geertje en Christien, de gastvrouwen van het Groninger Museum, waarvan er één zelf kunstschilder is. De doventolk vormde de verbindende schakel waardoor het gesprek snel op gang kwam.

Rondleiding langs de schilderijen

Het eerste deel van de ochtend bestond uit een rondleiding langs verschillende schilderijen uit verschillende periodes, waarbij uitleg werd gegeven over verschillende schildertechnieken en het gebruik van kleuren. De kunstschilders van Trajectum voelden zich heel speciaal, ook omdat zij de enige bezoekers waren in het (op maandag) gesloten museum en hadden talrijke vragen. Aan het einde van de rondgang stond hun nog een opdracht te wachten: het naschetsen van een schilderij van een Hollandse meester. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd: vol energie en passie verscheen de ene na de andere tekening op papier.

Eigen schilderijen meegenomen

Het tweede deel van de ochtend was het spannends. Het beoordelen van de schilderwerken die de deelnemers hadden meegebracht door de medewerksters van het Groninger Museum. Stuk voor stuk werden de kunstwerken besproken met de artiesten en voorzien van opbouwend commentaar. Elke schilder kreeg praktische tips mee waarmee ze zich in de toekomst verder kunnen ontwikkelen. Tips waarmee Evert Jager (docent Kunstzinnige vorming van Trajectum) zeker mee aan de slag gaat.

Kunst als verbinding

De ochtend werd afgesloten met de conclusie dat kunst een communicatiemiddel bij uitstek is om de verbinding te maken tussen mensen met en zonder beperking. De kunstschilders van Trajectum gingen vol energie en inspiratie weer naar huis en kijken terug op een unieke en fantastische dag.

Deze activiteit is genomineerd voor de Gouden Prokkel die op 28 juni wordt uitgereikt in Utrecht.

 

Printer Friendly, PDF & Email