virtual reality

Virtual Reality bij Trajectum

07 mei 2019 , Kenniscentrum

Trajectum heeft een contract met CleVR getekend. CleVR heeft een Virtual Reality (VR) applicatie ontwikkeld waarbij op een innovatieve manier rollenspellen uitgevoerd kunnen worden tijdens een behandeling.

 

Bij Virtual Reality wordt de cliënt volledig ondergedompeld in een specifieke en gesimuleerde situatie. De cliënt heeft dan een VR-bril op en heeft de mogelijkheid om op een natuurlijke manier te interacteren met het virtuele karakter die aangestuurd wordt door de behandelaar.

 

De behandelaar heeft de mogelijkheid om de virtuele karakters op maat aan te sturen, waarbij diverse emoties en gedragingen gesimuleerd kunnen worden. Het virtuele karakter kan heel agressief overkomen door de boze emotie en agressieve houding en bewegingen, maar kan bijvoorbeeld ook heel vriendelijk en begripvol zijn. Dit is allemaal door de behandelaar eenvoudig in te stellen. Daarnaast is het mogelijk om de stem van de behandelaar te vervormen. Een mannenstem kan vervormd worden naar een vrouwenstem en omgekeerd is ook mogelijk.

 

De software bevat diverse verschillende omgevingen waaruit gekozen kan worden om binnen een bepaald scenario te kunnen oefenen zoals bijvoorbeeld een supermarkt of winkelstraat. Daarnaast kan er gekozen worden uit meer dan 80 verschillende virtuele karakters van diverse etniciteit die als tegenspeler van de cliënt ingezet kan worden.

 

De CleVR applicatie wordt al in een aantal forensische klinieken gebruikt. De NOS heeft daar een item over gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=NhTUmm27mxk

De applicatie is zeker ook voor niet forensische cliënten te gebruiken . Het filmpje geeft een beeld van de applicatie.

 

Het Virtual Reality project is een deelproject van het project e-health innovatie. Onder e-health verstaan we het gebruik van informatie- en communicatietechnologie bij het bieden van zorg en het vergroten van het welzijn van de cliënt. e-Health is een middel om op een eigentijdse manier goede en betaalbare zorg te bieden.

 

Printer Friendly, PDF & Email