Coördinator vrije tijd Harm in de schijnwerper.

“De eerste ‘coördinator vrije tijd’ van Berkelland zijn? Echt iets voor mij”

27 mei 2021 , PR & Communicatie

“De eerste ‘coördinator vrije tijd’ van Berkelland zijn? Echt iets voor mij”

Het is goed om soms stil te staan bij ons werk. Daarom zetten we onze mensen en locaties graag in de schijnwerpers. In deze interviewserie praten we met collega’s van de locatie Berkelland in Rekken. Hoe hebben zij de afgelopen jaren meegeholpen aan de ontwikkeling van deze locatie?

Deze keer: Harm Pelle, coördinator vrije tijd. 

Harm organiseert activiteiten voor in de vrije tijd van cliënten. Zoals de soosavond, sportdag, filmavond of bingo. Zijn functie was er niet altijd op Berkelland. “Toen ik nog bij Werk & Activiteiten werkte, zochten ze iemand die de eerste coördinator vrije tijd wilde worden van deze locatie. Dat was echt iets voor mij, want toen al organiseerde ik de soos op woensdagavond. Vanaf het begin liep dit als een trein. Ik tikte oude spelletjes en een oude versterker op de kop, en alle cliënten kwamen langs.”

Vanaf het begin liep de soosavond als een trein

Alles uitvinden 

Als eerste persoon in deze functie moest Harm alles uitvinden. “Er zijn natuurlijk de beperkingen van een gesloten instelling. Activiteiten buiten de deur kunnen vaak niet, omdat veel cliënten niet zomaar naar buiten mogen. En de activiteit moet passen bij wat cliënten aankunnen. Ik was eens lang bezig geweest met het maken van een puzzelboekje, dat achteraf niet aansloot bij het niveau van de cliënten. Het was te moeilijk voor ze. Dat soort dingen zijn jammer, maar verder bevalt mijn werk me supergoed.”

Opgebouwde spanning

Door de activiteiten kan Harm iets extra’s voor de cliënten doen. “Het weekend duurt vaak heel lang voor ze. Ze hebben dan geen dagbesteding en er is weinig te doen. Daarom bedacht ik een vrijdagmiddagprogramma. Ze kunnen dan muziek maken, sporten of spelletjes doen. Daar komen ze allemaal op af.
Maar ook activiteiten die minder vaak voorkomen, lopen goed. In de weken ervoor vragen cliënten constant wat er precies gaat gebeuren. Ik voel dat de spanning bouwt zich opbouwt. Over een paar weken komen twee zangers optreden. Dat levert nu al enthousiasme op.”

Samenwerking 

Het mooie aan Berkelland vindt Harm de samenwerking tussen alle collega’s. “Laatst bestond de locatie 10 jaar, en iedereen heeft geholpen om van die dag een feestje te maken. Iedereen – van de directrice tot de mensen van het schoonmaakteam. Dat vond ik mooi; dat ik niet in mijn eentje die dag hoefde te organiseren, alleen omdat ik coördinator vrije tijd ben.” 

Op onze feestdag hielp iedereen mee: van directrice tot schoonmaker

Golfkarretje

“Ik vind het fijn dat ik de afgelopen jaren veel heb kunnen doen aan de vrijetijdsbesteding,” blikt Harm terug. “Ook is Werk & Activiteiten op Berkelland uitgebreid. Cliënten hebben met hun werk het gevoel bij de maatschappij te horen. Sommige cliënten waren eerst bijna niet gemotiveerd om iets te doen. En nu zijn ze de hele dag in de tuin bezig en rijden ze rond met een golfkarretje om het terrein mooi te maken. Ze fleuren op omdat ze iets nuttigs doen.” 

Voor de toekomst hoopt Harm dat het terrein verder wordt uitgebreid, zodat er meer plek komt voor dagbesteding en vrije tijd. “Zo wil ik een rapper uitnodigen en ook nog eens ‘Berkelland’s got talent’ organiseren. Het zou tof zijn als hier meer ruimte voor komt.” 

Collega’s over Berkelland

Hoe is het voor Harms collega’s om te werken op locatie Berkelland? In deze serie laten we verschillende Berkellanders aan het woord, zoals een portier, teammanager en trainer. Lees hier het eerste interview met trainer Marlies. 
 

Printer Friendly, PDF & Email