Duurzaamheid bij Trajectum: hoe pakken we dit aan?

Steeds duurzamere organisatie: zo pakt Trajectum dit aan

18 december 2020 , PR & Communicatie

Steeds duurzamere organisatie: zo pakt Trajectum dit aan 

Trajectum moet duurzamer worden: de regels vanuit de overheid worden steeds strenger. Bij het bieden van zorg hoort ook het gebruik van veel energie, voedsel en grondstoffen. Dat zorgt voor milieuvervuiling, en dat moet anders. We vroegen Paul van Nimwegen, manager vastgoed bij Trajectum, hoe Trajectum dit aanpakt.  

Wat doet Trajectum al aan duurzaamheid?

“Op de locaties in Eefde en Boschoord hebben we zonnepanelen geplaatst op meerdere gebouwen. Het gaat om 1123 panelen. Met deze systemen besparen we 1.400 ton CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan het aanplanten van meer dan 100.000 bomen. Met de zonnestroom maken we het energieverbruik op de locaties 20% duurzamer. 

Ook staan er elektrische laadpalen op de vier hoofdlocaties, waarmee medewerkers hun elektrische auto kunnen opladen. Dit kost wel elektriciteit, maar dat is minder slecht voor het milieu dan auto’s die op benzine of diesel rijden en CO2 uitstoten. Tenminste, zolang we groene stroom gebruiken.” 

Wat staat er nog meer op de planning?

“In 2050 willen we energieneutraal zijn. Dat betekent dat onze gebouwen alle energie die ze gebruiken, zelf opwekken. Bijvoorbeeld uit zonne-energie of met hulp van warmtepompen. Daar hoort bij dat we tweedehands bouwmaterialen gebruiken, of het gebouw zo maken dat zoveel mogelijk materialen in de toekomst weer te hergebruiken zijn. Oude gebouwen die niet duurzaam zijn, isoleren we. En anders worden ze gesloopt."

In 2050 moeten onze gebouwen de energie die ze gebruiken, helemaal zelf opwekken

"Vanaf nu bepalen we ieder jaar onze CO2-voetafdruk. Die geeft aan hoeveel CO2 je als organisatie uitstoot. Met je gebouwen, het vervoer en het gebruik van producten. We gebruiken daarvoor de Milieubarometer van stichting Stimular. We zijn al druk bezig met informatie uit de organisatie halen en dit invullen in de online barometer.” 

Wat gaan jullie doen met de informatie over energiegebruik?

“Als het goed is gaan we zien dat het energieverbruik, de voedselverspilling en de hoeveelheid afval afneemt, door alle maatregelen die we nemen. Zo gaan we ons energieverbruik goed in de gaten houden. Als we bijvoorbeeld zien dat er op een bepaalde plek ’s nachts een rare piek is in het energiegebruik, dan kan het zijn dat er steeds een ventilatiepomp staat te draaien terwijl dat niet nodig is. Die moeten we dan anders instellen. Het kan ook zijn liggen aan het gedrag van cliënten. Door hen uit te leggen hoe je minder energie gebruikt, kunnen we het energiegebruik terugdringen."

Door cliënten te vertellen hoe je minder energie gebruikt, kunnen we het energiegebruik terugdringen

"En zo zijn er nog meer zaken die we gaan aanpassen. Zo moeten er minder medicijnresten in het water belanden. De leefomgeving voor cliënten en medewerkers moet gezond zijn, want duurzaamheid gaat ook over de gezondheid van mensen. Er komt steeds minder afval, want afval is ook slecht voor het milieu. We moeten strenger zijn met printen op papier. 

Ook gaan we strenger kijken naar benzinegebruik. Hoe vaak rijden medewerkers van huis naar werk? Hoe vaak worden cliënten met taxibusjes vervoerd? Door onze cliënten vaker te behandelen via bijvoorbeeld beeldbellen, hoeven medewerkers en cliënten minder te reizen. Dat scheelt tijd, maar ook CO2-uitstoot. Uiteindelijk worden onze auto’s elektrisch, maar wanneer weten we nog niet.” 

Aan welke regels moet Trajectum zich houden?

“We houden ons aan de Green Deal, een afspraak die het ministerie van VWS heeft gemaakt met zorginstellingen. De bedoeling is dat instellingen zelf aan de slag gaan met de duurzaamheidsdoelen; Trajectum dus ook. We hebben een CO2-routekaart, waarin staat hoe we willen bereiken dat we over tien jaar 50% minder CO2 uitstoten, vergeleken met 1990. En in 2050 is het doel dus om energieneutraal te zijn. De regering laat het aan ons over, maar als het ernaar uitziet dat we de doelen niet gaan halen, dan kunnen er extra regels komen. We krijgen nu de kans om te laten zien dat we de doelen serieus nemen.

We houden ons aan de Green Deal, een afspraak tussen het ministerie van VWS en zorginstellingen

Wat een mooie extra aanmoediging zou zijn, is als we een milieucertificaat kunnen krijgen van Milieuplatform Zorgsector. Zij geven bronzen, zilveren en gouden certificaten aan zorginstellingen die goed op weg zijn met hun duurzaamheidsdoelen. De komende jaren gaan we ons best doen om op een aantal locaties een bronzen certificaat te halen.”  

Printer Friendly, PDF & Email