Blended behandelen bij Trajectum

Trajectum krijgt SET-subsidie: “Meer digitaal behandelen in de toekomst”

28 april 2022 , PR & Communicatie

Trajectum krijgt SET-subsidie: “Meer digitaal behandelen in de toekomst”  

Digitaal behandelen: eigenlijk kunnen we niet meer zonder. Maar hoe kan Trajectum cliënten het beste helpen op afstand? Om dit te onderzoeken, kreeg Trajectum voor de komende 3 jaar de SET-subsidie. Jeroen van Oijen, directeur Ambulant bij Trajectum: “Nu kunnen we echt stappen zetten in de digitalisering.”

‘Stimuleringsregeling E-health Thuis’ heet de SET-subsidie voluit. Met de SET kunnen zorgorganisaties bestaande e-health-oplossingen uitbreiden. Een mooie kans voor Trajectum, omdat de organisatie al voorzichtig was begonnen met Blended Behandelen. Een mix van digitaal en op locatie behandelen, dus. Het doel? Ambulante cliënten die langer thuis kunnen wonen, betaalbare en nog betere zorg en personeel dat het werk makkelijker uit kan voeren. 

Versneld door corona

Al tijdens de coronaperiode deed Trajectum veel aan beeldbellen met ambulante cliënten. “Dat had voordelen voor cliënten én behandelaren,” vertelt Wouter Wolters van Buro Wisselstroom. Hij hielp Trajectum met de aanvraag van de subsidie. “De afgelopen twee jaar zagen we dus dat er nog veel kansen liggen voor behandelen op afstand.” 
Jeroen van Oijen: “Ook wisten we dat we iets moeten doen aan het tekort aan personeel. En dat we mee moeten gaan in de digitalisering. Corona heeft dit besef versneld. Met de SET-subsidie kunnen we onderzoeken hoe digitaal behandelen in de toekomst eruit kan zien. Dat deden we al een beetje, maar met deze subsidie kunnen we echt stappen zetten.” 

Tijdens de coronaperiode zagen we dat er veel kansen liggen voor behandelen op afstand

Zelf aan de slag

Maar hoe werkt dat dan, behandelen op afstand? Wouter: “Bij Blended Behandelen gebeurt de behandeling voor een deel digitaal, en voor een deel op locatie. Cliënten en behandelaren kunnen inloggen op een online platform. Als de cliënt anderen wil uitnodigen, zoals familie, kan dat ook. Op het platform staat allerlei content die te maken heeft met de behandeling. Denk aan zorgvuldig geselecteerde video’s, oefeningen, websites en geluidsfragmenten. Het is de persoonlijke behandeling van de cliënt, maar dan digitaal gemaakt. Hij kan het zelf thuis bekijken en zo vaak oefenen als hij wil. Behandelaren krijgen een melding als de cliënt een oefening heeft gedaan. Ook kunnen de cliënt en behandelaar op elkaar reageren.”

Langer thuis 

Cliënten die ambulante zorg krijgen, hebben volgens Jeroen soms de hele dag afspraken met hulpverleners. “Met Blended Behandelen kunnen ze straks in hun eigen tijd dingen lezen, bekijken en met dingen oefenen. Ook kunnen ze zelf afspraken met hun behandelaar plannen. Dat geeft ze meer vrijheid.” Wouter: “Het is ook fijn voor cliënten dat ze zélf aan hun behandeling kunnen werken. Dat maakt ze betrokken, wat weer een goede invloed op de behandeling heeft. Op die manier kunnen cliënten langer thuis wonen. En voorkomen we dat ze bij een instelling als Trajectum moeten verblijven.”

Maar ook de medewerkers levert het veel op: “Het scheelt de behandelaar veel tijd. Bijvoorbeeld omdat hij geen reistijd heeft, en minder administratieve taken. En omdat hij zich makkelijker kan voorbereiden: via het platform ziet hij direct waar de cliënt is in de behandeling.”

Door digitaal behandelen kunnen cliënten langer thuis blijven wonen

Toekomst

Ook belangrijk is dat Blended Behandelen past in de zorg van de toekomst. “Steeds meer mensen hebben zorg nodig,” vertelt Wouter. “Ondertussen is de arbeidsmarkt krap: het is lastig om aan goed zorgpersoneel te komen. Als we de kwaliteit van onze zorg hoog willen houden, moeten we ons aanpassen. Blended Behandelen levert veel op voor de cliënt en behandelaar. Maar ook voor heel Trajectum. 
De middenweg tussen digitaal en persoonlijk contact werkt daarbij het beste. Jeroen: “Helemaal stoppen met menselijk contact is niet goed: dat past niet bij hoe we zijn als mens. Maar we kunnen wel meer gebruik maken van digitale mogelijkheden. Daar wordt de zorg alleen maar beter van.” 

Printer Friendly, PDF & Email