WWJK

"Erkenning voor 'Weet wat je kan' is de kroon op ons werk"

30 juli 2020 , PR & Communicatie

"Erkenning voor 'Weet wat je kan' is de kroon op ons werk"

Omgaan met een licht verstandelijke beperking: hoe moet dat? Wat kan je wel en wat niet? De ‘Weet wat je kan’-module van Trajectum helpt cliënten en hun naasten hierbij. En nu heeft de module een goede beoordeling gekregen van de Erkenningscommissie Justitiële Interventies. Auteur Marsja Mulder: “Deze erkenning is fantastisch. Daarmee geven we aan dat we cliënten de best mogelijke zorg geven.”      

“Als je een LVB hebt, loop je extra risico om op het verkeerde pad terecht te komen,” legt Marsja uit. “Maar het helpt om te leren over je eigen beperking. Dat je hulp kunt krijgen bij de dingen die je niet kan, en dat er daarnaast veel dingen zijn die je wél kan. Daarvoor is er Weet wat je kan. Het is geen behandeling of therapie, maar het kan het resultaat van de behandeling versterken.”

Goed product

Dat Weet wat je kan (WWJK) een erkenning heeft, betekent dat het een goed product is. De module is erkend op het niveau ‘goed onderbouwd’. Dit betekent dat het goed in elkaar zit en dat je er veel van kunt leren. Marsja: “Dat is fijn om te weten voor cliënten, maar ook voor verwijzers. Zij zien daardoor dat we de doelgroep goed kennen. Maar het is ook een goed teken voor andere instellingen en zorgprofessionals die de module willen gebruiken. Niet alleen behandelaren gebruiken WWJK, maar ook maatschappelijk werkers, sociotherapeuten en activiteitenbegeleiders.”

Teamwerk

De erkenning komt vlak voordat Marsja met pensioen gaat. “Het is de kroon op mijn werk en dat van het hele team. We hebben het met z’n allen gedaan. Auteurs, behandelaren, onderzoekers, een tekenaar en een filmmaker. Een belangrijke samenwerkingspartner was Transfore, de forensische tak van GGZ-instelling Dimence.

Ook cliënten hebben ons geholpen. Ze dachten mee bij het opzetten van de module, maar ook bij de aanpassingen die we later deden. Zoals toen we ervoor zorgden dat je WWJK ook online kan volgen. Maar ook het programma Kwaliteit Forensische zorg moet genoemd worden. Zij hebben het maken van de module in gang gezet en hebben ons ondersteund, bijvoorbeeld financieel.”

Papier en scherm

De cliënt kan WWJK volgen met een werkboek op papier, via een scherm of een combinatie daarvan. Met invulopdrachten denkt hij na over zijn licht verstandelijke beperking. En via teksten, filmpjes en herkenbare tekeningen leert hij ermee omgaan. Er zijn verschillende hoofdstukken, zoals: ‘Wat is LVB?’, ‘Zelfvertrouwen kan groeien’ en ‘Jezelf laten horen’. Samen met de trainer gaat de cliënt hier in stapjes doorheen. Een apart werkboek leert naasten hoe zij de cliënt kunnen helpen en ondersteunen.

Minder gedragsproblemen

Door het volgen van de lessen is het de bedoeling dat cliënten niet in de problemen komen. Marsja: “Wij doen er alles aan om cliënten te helpen. Het is de bedoeling dat ze niet meer in aanraking komen met justitie, en dat ze mee kunnen doen in de samenleving. WWJK helpt hierbij. De cliënt snapt meer van zichzelf, laat zich beter behandelen en voelt minder frustratie. Dat zorgt er weer voor dat hij minder gedragsproblemen heeft of in de criminaliteit belandt. En dat hij weet: ik ben niet minder dan een ander, ook al heb ik soms wat hulp nodig. De toekomst kan er voor mij goed uitzien.”

WWJK buiten Trajectum

WWJK is ook te gebruiken voor andere instellingen: zorgprofessionals- en organisaties kunnen het gratis downloaden. Inmiddels wordt de module door tientallen instellingen gebruikt. In de forensische sector, maar ook in de GGZ en de gehandicaptenzorg. Trajectum helpt daarmee niet alleen de eigen LVB-cliënten, maar ook cliënten buiten de eigen instelling.

Meer weten over WWJK? Kijk hier voor informatie, lesmateriaal en het vernieuwde handboek.

Printer Friendly, PDF & Email